AKTUÁLIS


Barsi Szabó Gergő csúcsrajáratta a munkahelyét

A londoni Spitalfields piacon lévő Le Bouchon Breton étterem nyerte meg a brit Harper’s borszakmai magazin több díját Londonban. Hogy ez minket miért érdekel? Mert a kiváló Barsi Szabó Gergő tavaly augusztus óta az étterem vezető sommelier-je, a díj megszerzésében vastagon része volt.


A Harper’s Wine and Spirits magazin Nagy Britannia legrégebb óta megjelenő bor és italszakmai lapja. A magazint 1878-ban alapították, kéthetente jelenik meg, a brit párlat és borszakma döntéshozóinak egyik legfontosabb információforrása. A magazin éves versenyén a Le Bouchon Breton 2011 „legjobb francia borétterme” és „legjobb Champagne étterme” lett.

Barsi Szabó Gergő pedig a Le Bouchon Breton vezető sommelier-je, 2010 augusztusa óta.
Meg is kérdeztük, hogyan értékeli a dolgot.

“Az étterem nagyon jó borlappal indult 2008-ban, a baj csak az volt vele, hogy nagyon franciára és nagyon konzervatívra sikerült. Aztán jött a válság, a City közepén sem lehetett továbbfolytatni úgy, mint korábban. Ha a brókerek legszívesebben az ablakon ugranának ki, akkor már nincs kedvük Mouton Rotschildot inni. Változtatni kellett a stratégián, hiába nagyon előkelő a borlap, ha a kutya sem hajlandó megvenni a borokat. Donald Edwards akkori vezető sommelier-vel közösen estünk neki, aztán már egyedül folytattam a borlap átszabását. Át kellett alakítani az árakat, fel kellett lazítani egy kicsit, nyitni kellett az izgalmas újvilági dolgok felé. Sikerült sok nagy értékű bortól egyszerre megszabadulni, a Petrusok, Cheval Blancok, és DRC-k helyett olcsóbb, de eredeti borokat kerestünk. Árban nagyon elébe vágtunk a többieknek, a nagy éttermes cégek csak mostanra kezdték el azt a profitszámítást alkalmazni, amit mi már több mint egy éve használunk. Természetesen vannak kötelező dolgok, erős a bordeaux-i, burgundi szelekció. De be tudtunk csempészni egy rakás izgalmas bort kis elit vagy progresszív termelőktől. Az, azonban, hogy a Bretonnak van a legjobb tokaji listája Londonban, az egyik legnagyobb büszkeségem. A Tokaj Reneszánsszal közös szakmai kóstoló adott erre lehetőséget. Mostanra sok törzsvendégünk kifejezetten követeli, hogy a sajtokhoz, desszertekhez tokajit hozzunk elő a pincéből.” [Utóbbi teljesítményért a két sommelier-t lovaggá is ütötték Tokajban - a szerk.]

A hír szuper, gratulálunk, és köszi az infót az ország legjobb boros blogjának, a www.borravalo.hu-nak.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


Barsi Szabó Gergő csúcsrajáratta a munkahelyét

A londoni Spitalfields piacon lévő Le Bouchon Breton étterem nyerte meg a brit Harper’s borszakmai magazin több díját Londonban. Hogy ez minket miért érdekel? Mert a kiváló Barsi Szabó Gergő tavaly augusztus óta az étterem vezető sommelier-je, a díj megszerzésében vastagon része volt.


A Harper’s Wine and Spirits magazin Nagy Britannia legrégebb óta megjelenő bor és italszakmai lapja. A magazint 1878-ban alapították, kéthetente jelenik meg, a brit párlat és borszakma döntéshozóinak egyik legfontosabb információforrása. A magazin éves versenyén a Le Bouchon Breton 2011 „legjobb francia borétterme” és „legjobb Champagne étterme” lett.

Barsi Szabó Gergő pedig a Le Bouchon Breton vezető sommelier-je, 2010 augusztusa óta.
Meg is kérdeztük, hogyan értékeli a dolgot.

“Az étterem nagyon jó borlappal indult 2008-ban, a baj csak az volt vele, hogy nagyon franciára és nagyon konzervatívra sikerült. Aztán jött a válság, a City közepén sem lehetett továbbfolytatni úgy, mint korábban. Ha a brókerek legszívesebben az ablakon ugranának ki, akkor már nincs kedvük Mouton Rotschildot inni. Változtatni kellett a stratégián, hiába nagyon előkelő a borlap, ha a kutya sem hajlandó megvenni a borokat. Donald Edwards akkori vezető sommelier-vel közösen estünk neki, aztán már egyedül folytattam a borlap átszabását. Át kellett alakítani az árakat, fel kellett lazítani egy kicsit, nyitni kellett az izgalmas újvilági dolgok felé. Sikerült sok nagy értékű bortól egyszerre megszabadulni, a Petrusok, Cheval Blancok, és DRC-k helyett olcsóbb, de eredeti borokat kerestünk. Árban nagyon elébe vágtunk a többieknek, a nagy éttermes cégek csak mostanra kezdték el azt a profitszámítást alkalmazni, amit mi már több mint egy éve használunk. Természetesen vannak kötelező dolgok, erős a bordeaux-i, burgundi szelekció. De be tudtunk csempészni egy rakás izgalmas bort kis elit vagy progresszív termelőktől. Az, azonban, hogy a Bretonnak van a legjobb tokaji listája Londonban, az egyik legnagyobb büszkeségem. A Tokaj Reneszánsszal közös szakmai kóstoló adott erre lehetőséget. Mostanra sok törzsvendégünk kifejezetten követeli, hogy a sajtokhoz, desszertekhez tokajit hozzunk elő a pincéből.” [Utóbbi teljesítményért a két sommelier-t lovaggá is ütötték Tokajban - a szerk.]

A hír szuper, gratulálunk, és köszi az infót az ország legjobb boros blogjának, a www.borravalo.hu-nak.


« Vissza az előző oldalra